top of page

Asperger Sendromu İletişim vteste Eğitim Derneği Başkanı Güner: Görün bu çocukları

10.11.23 09:00

Asperger Sendromu İletişim ve Eğitim Derneği Başkanı Güner: Görün bu çocukları

İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde Almanca öğretmeni olan Güner, 26 yaşında asperger sendromlu kızı olan meslektaşı Nilgün Bulur ve derneğin diğer yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bu özel çocukları anlatmaya çalışıyor, eğitimleri ve sosyal gelişimleri için olanakların sağlanması için mücadele ediyor.

Otizm içinde yer alan asperger sendromu geniş bir yelpaze ve çok ilginç bir farklılık. Yaşadığı dönemde bilinmese de dahi fizikçi Albert Einstein’ın asperger olduğu düşünülüyor. Michelangelo, Mozart, Darwin’in de öyle. Daha yakın dönemden ABD’li oyuncu Anthony Hopkins, ABD’li milyarder Elon Musk ve İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ilk akla gelen aspergerler. Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör ‘hafif asperger’ olduğunu bizzat defalarca anlattı.

Her aspergerli şanslı değil!

Yukarıda saydıklarımız için ‘şanslı’ aspergerler diyebiliriz. Üstün yetenekleri sayesinde, sendromlarını avantaja çevirebilmişler. Ancak çok sayıda asperger sendromlu sosyal hayatın içinde barındırılmıyor. Başta eğitim olmak üzere pek çok haktan mahrum kalıyor.

Güner ve Bulur’la bir araya gelerek asperger sendromlu çocuk ve yetişkin bireylerin yaşadığı sorunları konuştuk. Önümüzdeki hafta okullar açılıyor. Asperger sendromlu çocukları olan aileler için eğitim bu sezon da başlı başına bir sorun.

Güner ilk hedeflerinin asperger sendromlu bireylerin ve yakınlarının, toplumda kabulü için girişimlerde bulunmak olduğunu söyledi. Bilinçli, duyarlı, anlayışlı ve farklılıklara saygı duyan kamuoyu oluşturmaya çalıştıklarını belirten Güner, “Dünya genelinde, özellikle gelişmiş ülkelerde bulunan asperger sendromu okullarının Türkiye’de de kurulmasını ve bu alanda özel eğitimcilerin yetişmesini sağlamak ileri hedefimiz” dedi.

bottom of page